Fungerar ROT- eller RUT-avdraget?

En mycket vanlig fråga bland våra kunder är om möbelrenovering täcks av ROT- eller RUT-avdraget. Det är rätt så självklart att vår försäljning av nya möbler, tillverkade från gamla, inte gör det. Men vad gäller restaurering och renovering av dessa så blir frågan genast lite mer komplicerad. De flesta som frågar brukar säga att de inte tror att möbelrenovering täcks, men är inte helt säkra. Och tyvärr måste vi då bekräfta deras farhågor: restaurering av möbler är inte avdragsgillt, utan kunderna måste betala fullt pris. Som lagarna och reglerna är skrivna nu så råder det ingen tvekan på den punkten.

Åsikten här hos Grönmarks är rätt enkel: vi anser att renovering och restaurering av möbler borde behandlas på samma sätt som renovering och restaurering av privatbostäder. Alltså berättiga till RUT-avdrag. Gränsen mellan vad som är möbel och vad som är bostad är ju, faktiskt, rätt så flytande. Ta bara en sådan sak som fönster, exempelvis. Fönster omfattas av ROT-avdraget, men ligger ändå rätt så nära möbler, då de ofta byts ut helt och hållet. Dessutom finns det ju självklara miljöskäl till att göra det billigare för folk i allmänhet att få sina dyra möbler renoverade. Slit och släng är definitivt ingenting som vi har råd med i dagens läge. Att man sedan kan använda RUT-avdraget till städning hemma gör att det hela känns än mer underligt. Utan att vilja vitsa till det: möbelrenovering verkar ha fallit mellan två stolar!

Tyvärr så finns det inte mycket som tyder på att saker och ting kommer att ändras när det gäller möbelrenovering och ROT- eller RUT-avdrag. Detta då antagligen för att det är en så pass liten bransch. Det är nog inte många politiker som fått frågan om varför möbelrenovering inte täcks av ROT- eller RUT-avdraget.

Leave a Comment